In het kader van 'De Trainer op 1' gaan we met Jeugdsportnet Zuiderkempen in de periode 2023-2026, mede dankij de steun van Sport Vlaanderen en vele andere partners, op zoek naar manieren om nieuwe trainers te rekruteren, de huidige trainers langer te behouden, het aantal exit-trainers te beperken en ex-trainers de reïntegreren. We geven onszelf de ruimte om slimme experimenten op te zetten.

 

Afgelopen week stond les 2 van van de opleiding 'talentencoach' en 'oprichten van een jongerenraad' op het programma in het kader van het project 'De trainer op 1'. Ook nu weer was Wenke van de Molenbeek Rebels de enthousiaste en competente workshopleider. Deze keer waren Birte (welzijnscoach) en Latifa (lid van beleidsteam) mee van de partij. 

Graag wil ik jullie over één van de vele interessante onderdelen vertellen nl. het complimentenspel. De groepsleden krijgen kaarten en geven aan de hand hiervan complimenten aan elkaar. Geven en ontvangen zijn mooi in evenwicht. Je moet erbij geweest zijn om te ervaren dat deze 20 minuten met een groep doet. Zelf had ik nooit kunnen verwachten dat het effect zo groot is. 

Ik zie al voor mij welke invloed dit complimentenspel kan hebben in een team. Niet alleen de sfeer verbetert maar zeker ook de prestaties op het terrein. 

Daarom is het interessant om even stil te staan bij complimenten geven.

We gaan weer ten rade bij Chat GPT en zijn benieuwd wat het zal opleveren. 

Voila, hier gaan we weer.  

 

Hier zijn 10 belangrijke voordelen van complimenten geven in een jeugdsportteam, specifiek gericht op het ontwikkelen van individuele talenten, zowel op als rond het terrein:


  1. Versterkt zelfvertrouwen
    Complimenten laten jongeren geloven in hun eigen capaciteiten, waardoor ze durven te experimenteren en zichzelf durven te tonen.

  2. Stimuleert intrinsieke motivatie
    Wanneer kinderen erkenning krijgen, willen ze uit zichzelf verder groeien, niet alleen om anderen te plezieren.

  3. Versnelt leerprocessen
    Door positieve feedback focussen jongeren zich makkelijker op wat werkt, en durven ze nieuwe technieken of strategieën sneller toe te passen.

  4. Bevordert doorzettingsvermogen
    Complimenten op inzet (niet alleen op resultaat) leren jongeren om bij tegenslagen door te blijven gaan.

  5. Verfijnt sociale vaardigheden
    Als spelers positieve feedback ervaren, leren ze ook om zelf complimenten te geven, wat onderlinge relaties versterkt.

  6. Zorgt voor een veilig leerklimaat
    Een team waarin complimenten normaal zijn, voelt veiliger aan. Daardoor durven jongeren meer risico’s te nemen en fouten te maken, wat essentieel is voor groei.

  7. Maakt groeiprocessen zichtbaar
    Door complimenten te geven op kleine verbeteringen, help je jongeren om hun eigen progressie te herkennen en te waarderen.

  8. Versterkt coach-speler relatie
    Positieve erkenning bouwt vertrouwen en open communicatie tussen coach en speler, wat cruciaal is voor persoonlijke begeleiding.

  9. Stimuleert verantwoordelijkheid
    Complimenten op attitude, leiderschap of inzet buiten het terrein leren jongeren dat ook gedrag en mentaliteit essentieel zijn in hun ontwikkeling.

  10. Vormt positief zelfbeeld buiten sport
    Jongeren nemen de opgebouwde zelfzekerheid en weerbaarheid mee naar school, vriendschappen en latere professionele situaties.

 

Hier zijn 5 mogelijke nadelen van complimenten geven in een jeugdsportteam, specifiek bekeken vanuit de ontwikkeling van individuele talenten, op en rond het terrein:


  1. Complimenten kunnen afhankelijk maken van externe bevestiging
    Als spelers voortdurend complimenten verwachten, leren ze minder om zichzelf intern te motiveren of om zelfkritisch te groeien.

  2. Overdreven of niet-specifieke complimenten maken het effect zwakker
    Vage lof ("Goed gedaan!") zonder duidelijke reden kan ervoor zorgen dat complimenten hun waarde verliezen en jongeren niet echt weten wat ze goed doen.

  3. Vergroot mogelijke jaloezie en rivaliteit
    Als complimenten ongelijk verdeeld worden of vooral focussen op toptalenten, kan dit teamgenoten tegen elkaar opzetten in plaats van samen te laten groeien.

  4. Kan leiden tot faalangst of prestatiedruk
    Jongeren kunnen de druk voelen om telkens opnieuw bevestiging te verdienen, waardoor ze minder durven experimenteren of risico’s nemen uit angst om te falen.

  5. Risico op het bekrachtigen van fout gedrag
    Onbewust verkeerd geformuleerde complimenten (bijvoorbeeld alleen op resultaat zonder aandacht voor fair play of inzet) kunnen de verkeerde waarden en gedragingen versterken.

 

Hier is een praktisch en haalbaar stappenplan om ermee te starten in een jeugdsportteam: